sunnuntai 22. marraskuuta 2015

Adventtikynttelikkö betonista



Pakko tunnustaa heti aluksi, että homma ei mennyt täysin niin kuin Strömsössä! Löysin idean Pinterestista, ja tiesin, että tätä on ihan pakko päästä kokeilemaan. Tarvikkeet löytyivät muuten helposti Sinellistä, mutta heillä ei ollut saatavilla kynttiläkuppeja juuri tuolloin. Ehdin jo miettiä kaikenlaisia vaihtoehtoja vanhan enkelikellon hajottamisesta tuikkukuppien uudelleenmuotoiluun, mutta onneksi valmiit kupit löytyivät Sinooperista. Kahdesti tosin piti käydä niitä sieltäkin kyselemässä.



 
Tarvitaan siis muotit, jotka tässä tapauksessa ovat paperimassassa valmistettuja numeroita, betonia, ruokaöljyä ja kynttiläkupit. Ensin irroitetaan numeroista toinen sivu pois. Ne lähtevät todella helposti, kun ensin tekee alun vaikka mattoveitsellä, loppu hoituu ihan varovasti repimällä. Tässä vaiheessa tehdään reikä kynttiläkuppia varten ja upotetaan se muottiin. Käytin reiänteossa apuna neulepuokkoa, jolla pyörittelemällä varovasti suurensin reikää kupille sopivaksi.






Pienoisen mietintätuokion vietin, kun yritin keksiä sopivan pientä mittaa betonin annosteluun, sillä ohjeen mukaan sitä pitäisi sekoittaa suhteessa 10 mitallista jauhetta, yksi mitallinen vettä. Otin käyttööni vanhan kahvimitan ja sekoittelin betonit kahdessa eri erässä. Tässä kohtaa on nyt sitten kerrottava, että pakkauksen sekoitussuhdetta noudatten tulee turhan karkeannäköinen lopputulos! Huomasin, että lisäämällä enemmän vettä (kannattaa luottaa omiin leipomistaitoihin;D), tulee betonista paljon sileämpää. Joka tapauksessa sanoisin, että seoksen pitää näyttää kuralällyllä, silloin ollaan oikeilla jäljillä. Kuvan seos on liian kiinteää. 





Päädyinkin tekemään uudet numerot, joihin olenkin nyt todella tyytyväinen. Erittäin harmillista, että purkin ohjeet johtavat harhaan, sillä askarteluun tarkoitettu betoni ei ole ihan ilmaista! Kuvassa vertailun vuoksi täysin pakkauksen mukaan sekoitetusta betonista tehty numero ja sen alla näkyy, kuinka suuri ero on, kun vettä on lisätty enemmän...

Ennen kuin betonin kaataa muottiin, kannattaa muotti sivellä reilusti ruokaöljyllä. Tällöin muotti irtoaa helpommin. Minä käytin apuna myös huonoa hedelmäveistä, jolla rapsuttelin paperimassaa irti betonista.






Lopputulokseen olen nyt enemmän kuin tyytyväinen! No, mulla on nyt neljä hieman krouvimpaa numeroa, ja sitten nämä neljä tyylikkäämpää yksilöä...Noihin numeroihin eivät kruunukynttilän kokoiset kupit olisi mahtuneet, ja varmaan kruunukynttilät näyttäisivät muutenkin liian isoilta tuon kokoisiin numeroihin. Pentinkin poroon sopivia kynttilöitä mulla oli valmiiksi kaapissa, ja pienellä tipalla steariinia poroihin tarkoitetut kynttilät pysyvät hyvin paikallaan. Aluslautaselle revin yhdestä vanhasta ovikranssista, jonka tekomarjoja linnut ovat koemaistelleet, kontrastia harmaalle betonille. Aika hieno tuli! Myös Pieni Teehetki -blogissa on tänään aiheena adventtikyntteliköt, käykäähän lukemassa! Siellä on myös kuvia kyntteliköstä palavin kynttilöin. Oli pakko kokeilla.;D



Mukavaa sunnuntaita!
Taina

p.s: Tine K adventtikynttilän arvontaan pääset osallistumaan täältä.
 

36 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kiitos!:) Tosin vain lopputuloksesta voin sen ottaa itselleni.;D Tuli kyllä mieleen, että jos ottaisi vaikka kirjaimet XMAS ja niihin upottaisi kynttiläkupit. Sitä saisi poltella ihan milloin haluaa! Suurin pulma mulla taitaa olla se, etten enää jaksaisi odottaa kynttilöiden sytyttämistä.:P

      Poista
  2. WAU, ihan mielettömän hieno! Tykkään tosi paljon ♥ Erilainen ja ihan mahtava idea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Krisse!<3 Idea on tosiaan jonkun toisen, olin samalla tavalla haltioissani siitä, siksi pitikin lähteä kokeilelaan onnsituisiko sama itseltä.:) Ja arvaa, kuinka paljon tekisi mieli poltella jo KAIKKIA kynttilöitä tuossa!;D

      Poista
  3. Vastaukset
    1. Kiitos Miru!<3 Ajattelinkin, että ehkä jouluihmisenä sinäkin tykkäisit!:)

      Poista
  4. Hieno kynttelikkö!
    En ole aiemmin tuollaista nähnytkään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Ellen!<3 Pinterest on niin mahtava aarrearkku kaikkeen tekemiseen.:) Nykyään käyn usein ensin selailemassa sieltä ideoita ennen kuin alan tehdä mitään luovuutta vaativaa, ja inspiksen antajana paikka on ihan paras!

      Poista
  5. No on kyllä niin niin hieno! Betonista saa tehtyä vaikka mitä kivaa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Heidi!<3 On mulla varastossa yksi lasten muovipallo betonilla täytettynä...ei toissa vaan sitä edeltävältä kesältä, kun mies rakensi puutarhavajaa. Se odottelee päälleen mosaiikkia, jos nyt saan sen pallon vielä irrotettua! Näitä mun keskeneräisiä projektejani.;D Oikeasti tuli kyllä kipinä betonitöihin...

      Poista
  6. Hirmu vaivan näit, mutta kyllä kannatti! Tosi hianot <3. Täältä tulee rispektiä sun kärsivällisyydelle.
    (Koulussa kun sekoitettiin saneerauslaastia seinälaattojen kiinnitystä varten, meille annettiin ohjeeksi, että seoksen pitää olla koostumukseltaan kuin "amerikkalaista pannukakkutaikinaa",. No ei ollu meikäläisellä arvatenkaan mitään käryä, millaisia pannukakkuja Amerikassa tehdään, kun en osaa tehdä edes suomalaisia, mutta säkällä tuli sopivan löllöä. Varmaan aika samanlaista kuin toi sun seos)

    Mulla on ollut nyt varmaan kohta kolme vuotta suunnittelun asteella kaikenmaailman betonityöt ja mies uskollisesti tiskaa ja säästää kaikki mun kilon turkkilaiset jugurttipurkit sitä varten, että jonain kauniina päivänä oikeesti teen niitten avulla niitä betoniruukkuja ja kynttilänjalkoja, mitä oon toistaiseksi vaan meinannut. Ans kattoo nyt, kestääkö kantti katsella niitä purnukoita nurkissa siihen asti vai jääkö kokonaan tekemättä :)).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, sun kommentit on aina ihan parhaita!:D Ihan tässä alkaa kiinnostaa, että pitäiskö jonkunlaiseksi betonityöläiseksi sittenkin...Miehellekin jo uhkailin, että taidan vaihtaa alaa, kun tuo oli minusta niin mukavaa ja palkitsevaa puuhaa.;D Kyllä mä sitten muistelin raksa-ajalta meidän "kuramiehiä", jotka oli kai ihan parhaasta päästä. Timpuri sanoi, ettei niitten jälkiä tarvi korjailla, ja se on aika paljon se. Saivat kallistukset kohilleen ja lattian suoraksi sinne mistä pitikin.:) Ei ehkä olis mun juttu kuitenkaan, mut jos jotain pientä vaan...
      Ens kesänä laitat pystyyn pihalle jonkun betonipajan ja toteutat ainakin muutaman niistä jutuista, jotka olet halunnut toteuttaa, kun sulla on ne jogurttipurkitkin valmiina.:P

      Poista
  7. Onpa hienot! Oon itse fiilistellyt muiden tekemiä betonikoristeita. Jokohan sitä kohta itsekin uskaltaisi kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Marika! Tämä oli mulle ensi kerta betonitöitä, ja sen perusteella sanosiin, että kannattaa ja on palkitsevaa.:)

      Poista
  8. Hienot tuli. Hauska idea muutenkin, Ihanaa iltaa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maria! Idea oli minustakin ihan mahtava, siksi päätin viimein kokeilla betonintekemistä. Kyllä kannatti.:)
      Kivaa iltaa ja uutta viikkoa Luomulaaksoon!<3

      Poista
  9. Todella upeat..tykkään älyttömän paljon. Vielä en ole betoni tuunailuihin koittanut näppejäni upottaa..mut ei sitä koskaan tiedä. Voisin tuollaiset kyllä haluta. Upeat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Marika!<3 Tähän saattaa jäädä koukkuun.;D Tekisi mieli kokeilla raksabetonilla, se kun maksaa vain murto-osan tuosta askartelubetonin hinnasta...

      Poista
  10. Tosi hienot! Mä en ole vielä uskaltautunut kokeilemaan betonitöitä mutta niin upeita juttuja siitä saa että ehkä pitäisi. Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anu!<3 Ei ole vaikeaa, kunhan käyttää omaa maalaisjärkeä.:) Harmittaa, etten heti älynnyt olla noudattamatta ohjetta. Mutta hei, mä ihailin sun havukoristuksia, mutten saanut kommenttia jätettyä, kun en edelleenkään uskalla kommentoida kännykällä (toisinaan tulee monta kommenttia yhdellä kommentilla). Oli vaan tosi hienot valojen kanssa havut lavassa!

      Poista
  11. Siis IHANA!!!!!!!!!!! Mäkin haluan! Saisko sulta tilata tollaset? :) Tosin postitus taitaisi maksaa liikaa..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä mun tekis mieli tehdä yhdet ja arpoa, mutta pähkäilin samaa, että mitähän postitus maksaa...Sinänsä nuo menis aika littanaan pakettiin, mutta pehmusteita tarvis toisaalta, ettei mene säpäleiksi.;D Suosittelen kokeilemaan! Askartelu itsessään vie ehkä hieman yli tunnin (betonin sekoitus, muottien öljyäminen ja lopuksi muottien irrottaminen). Kuivuminen vei kome tuntia ja lopullisesti työt on kuivia parissa päivässä.:)

      Poista
  12. Vastaukset
    1. Niin minustakin! Uskon, että tällä mennään nyt useampi joulunodotus.:)

      Poista
  13. Ihanat! <3
    Tänä vuonna olen itsekin ensimmäistä kertaa ikinä haaveillut adventtikynttilöistä - en vain ole vielä keksinyt (yhtä hienoa kuin nämä numerot) ideaa, kuinka lähteä haavetta toteuttamaan...! ;) Minulla on iso kasa puisia kynttilänjalkoja, ehkä niihin uusi maali ja numeroiden askartelu...? Hmmm... Kiitos, sain sinun postauksestasi inspiraation! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, eipä kestä Satu!:) Joulunalusajassa yksi parhaita juttuja on kaikenlainen itsetekeminen ja tietenkin joulunodotus. Eilen taas selasin Pinterestiä joulukortti-ideoiden perään, ja nyt ei sitten huvittaisi yhtään kokeiden korjaaminen.;D Yleensä työtkin maittaa paremmin, kun on välillä saanut hieman toteuttaa itseään. Kyllähän sä tiedät!:)

      Poista