torstai 19. maaliskuuta 2015

Sitruuna-marenkipiirakka



Tänään meidän talo oli täynnä naisenergiaa alusvaatekutsujen merkeissä ja kylläpä meillä olikin mukavaa! Kiitos kaikille ihanille, jotka olitte paikalla.<3 Laitankin nyt samantien jakoon reseptin, joka illan raadin mielestä taisi olla numero ykkönen. Totesin tuossa illansuussa, että mulla tuntuu olevan joku outo tarve aina näissä tilanteissa suinpäin tehdä jotain uutta, ennen kokeilematonta...Toistaiseksi onnistuneita kokeiluja, muttei välttämättä viisainta ryhtyä opettelemaan uutta, kun vieraat rimputtelevat ovikelloa!;D No, mutta se resepti!









Ohje on peräisin Kotivinkintä 2/15. Melkein alkuperäisen mukaan sen toteutinkin, paitsi että laitoin vahingossa myös täytteeseen sitruunamehua, enkä taas laittanut voita, joka siihen täytteeseen oli merkitty aineosalistaan, kun täytteenohjeessa voita ei mainittu ollenkaan. Painovirhe? Myös sitruunan kuoriraasteen jätin täytteestä pois, kun ei ollut aikaa raastamiseen.
 

Pohja:
100 g huoneenlämpöistä voita
1,5 dl sokeria
1 kananmuna
3,5 dl vehnäjauhoja

Taikinan valmistus: Vatkaa pehmeä voi ja sokeri. Lisää kananmuna ja vehnäjauhot edelleen voimakkaasti vatkaten, kunnes taikina alkaa tarttua vatkaimiin. Tee taikinasta pallo ja laita se jääkaappiin puoleksi tunniksi.


Kauli jähmettynyt taikina noin 3mm:n paksuiseksi ympyräksi. Pingota 23-24cm irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja voitele reunat. Vuoraa vuoan pohja ja reuna taikinalla, ja laita vuoka sellaisenaan vielä pakastimeen vähintään puoleksi tunniksi. Paista sitten pohjaa 10-15 minuuttia 200 asteessa uunin keskitasolla.


Täyte:
1,5 dl sokeria
1 sitruunan mehu
4 rkl maissitärkkelysjauhoja
3 dl maitoa
4 munan keltuaista


Itse valmistin täytteen, kun pohja oli uunissa, mutta varmaan sen voisi keitellä tuon pakastamisen aikana...Laita täytteen aineet kattilaan ja sekoittele koko ajan. Kun kiisseli alkaa sakenemaan, on täyte valmista. Kaada täyte pohjan päälle.

Marenkikuorrutus
4 munan valkuaista
2,5 dl sokeria
1 sitruunan mehu

Tämä osuus jännitti hieman, sillä en ole ennen tehnyt marenkia, kuten tässä ohjeessa neuvotaan, kiehuvan veden päällä...Rohkeasti kokeilemaan!

Laita marenkiainekset kulhoon, ja vettä kattilaan, joka on kulhoa pienempi,  kiehumaan. Vatkaa marenkiaineksia kiehuvan vesikattilan päällä, kunnes marenki on kiiltävää, paksua ja notkeaa. Jäähdytä marenkia hieman vatkaamalla sitä vielä hetki kylmässä vesihauteessa. Vettä ei marengin sekaan saa mennä missään vaiheessa. Kaada marenki piirakan päälle ja käytä pikaisesti uunivastuksen alla 250-asteisessa uunissa. Mulla meinas kärähtää, vaikkei ollut siellä edes kahta minuuttia, joten suosittelen vahtimaan silmä kovana.:) 

Sen verran hyvää tuli, että tätä ohjetta varmasti käytän toistekin. Mielestäni sitruunaiset ja hedelmäiset leivonnaiset sopivat parhaiten kevääseen.






Vielä ehtii muuten osallistua pääsiäisarvontaan, aikaa on lauantaihin saakka! Jos et vielä ole, niin täältä löytyy tarkemmat ohjeet.

Torstaiterkuin,
Taina



12 kommenttia:

  1. Oijoijoi miten näyttää hyvältä! Täytyy ehdottomasti testata. Teitkö hyviä löytöjä kutsuilta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä kyllä on hyvää. Onneksi jäi vielä palanen huomiseksi, niin kunhan pääsen töistä...;D Ilman ostoksia en tietenkään selvinnyt, sillä jo ystäväni vastaavilla kutsuilla totesin, että on aika uusia alusvaatekertoja. Meikäläisen liivit on sen verran tyyriitä, että niitä täytyy uusia pikkuhiljaa. Viimeksi ostin kahdet, ja nyt yhdet. Lisäksi ostin alkkarit edellisiltä kutsuilta hankkimiini liiveihin.:) Prima Donna, onko tuttu merkki sulle? Mä en muita käytäkään. On riittävän tukevat.:) Tulikohan tässä liikaa informaatiota.;DDD

      Poista
  2. Mä noteerasin tämän reseptin myös, pitäis kokeilla. Mulla toi sama "saatte nyt olla koekaniineina" ... ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, mullakin on ollut aikomus kokeilla jo monta viikkoa tätä, muttei vissiin ole ollut tarpeeksi motivaatiota. Sitä mä vaan itsessäni ihmettelen, että miksi sitä reseptiä ei vois kokeilla ainakin kerran etukäteen ihan omalla väellä..:P

      Poista
  3. Namskis! Toi on yks mun lemppareista! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä onkin sellainen kansainvälinen herkku! Hieman odottelen, mitä herkkuja tuolla rapakon takana kesällä pääsee maistelemaan. Lennot varattu!:)

      Poista
  4. Ai että oon tällasesta marenkiherkusta haaveillut piiitkään. Kiitos reseptistä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Heidi itsellesi!<3 Paketti tupsahti tänään laatikkoon, ja olipas ihanan keväinen yllätys! Kiitos, kiitos!:)

      Poista
  5. Ihanannäköistä kyllä ja hyvä että teille maistui :) Kokemuksesta osaan jo sanoa että marenki ei ole minun juttuni, vaikka sitä päädynkin joka kerta kokeilemaan kun tarjolla on :D

    VastaaPoista
  6. Ah, mä just tykkään marengista, ja varsinkin sitruunan kanssa!:) Mut mulla on toinenkin resepti, josta pitää vinkata joku päivä. Ei marenkia!:)

    VastaaPoista
  7. Ihanan mehukkaan näköinen - itse rakastan sitruunan makuisia leivonnaisia, mutta miehelle ei oikein maistu... no mutta sittenhän tuo jäisi minulle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama juttu, tykkään sitruunaleivonnaisista todella paljon! Mies nyt ei muutenkaan välitä niin paljon makeasta...Nythän mä muistinkin, että kakkua on vielä pieni pala kaapissa!;D

      Poista